Vaasaan myös laaja päivystys

Eduskunta käsitteli lähes viimeisimpänä asianaan kansalaisaloitetta, jossa vaadittiin Vaasan keskussairaalaan laajaa päivystystä, kuten  Etelä-Pohjanmaan keskussairaalalla Seinäjoella. Yhden äänen enemmistöllä eduskunta kuitenkin päätti, että näin ei tapahdu. Päätöksen ja lopputuloksen oli pitänyt olla toisenlainen. Se oli huono.

Miksi?

Eduskunnassa ei ollut enää hallitus-oppositio-asetelmaa, eikä hallitusohjelmaa. Sen sosiaali- ja terveyslinjausta ei tarvinnut puolustaa eikä siihen sitoutua, koska hallitus oli eronnut. Oli vain kansanedustajien äänestäjiltä saama luottamus.

Sosiaali- ja terveysuudistus menee joka tapauksessa uusiksi seuraavan hallituksen aikana. Myöskään Seinäjoelle myönnetty asema ei olisi tässä poistunut. Lisäksi oli tiedossa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa oli hyväksytty ponsi, että seuraava hallitus voi jatkaa Vaasan sairaalan tilanteen käsittelyä. Näin tulee tapahtumaan. Ja on melko selvää, että aloitteen takana ollut RKP pyrkii  seuraavaan hallitukseen lähes ilman ehtoja – hallituksen kokoonpanosta riippumatta – ja asia on kynnyskysymys.

Ymmärrän, että toiselta puolelta Suomea tuleville kansanedustajille asia ei herättänyt intohimoja, toisin kuin meille alueella asuville. Toki on tiedossa, että asiaan vaikutti monta muutakin päätöstä, joita alueella on vuosien mittaan tehty. Olen itse myös tukenut hallitusohjelmaa silloin kun hallitus oli olemassa. Nyt hallitus oli toimitusministeriöstö, eikä yhdessä perussuomalaisten/sinisten ja kokoomuksen kanssa sovitusta hallitusohjelman kompromisseista tarvinnut pitää kiinni.

Politiikassa on sanonta ”asiat ovat sitä, miltä ne näyttävät”. Tämä poliittinen päätös näyttää, että lopputulos olisi pitänyt olla toinen.

Esko Lehtimäki
eduskuntavaaliehdokas