Vanhusten hoitoa tai hoitamattomuutta

VIIME VIIKKOINA on puhuttu vanhusten hoidosta tai pikemminkin hoitamattomuudesta.

TEUVALLAKIN on viime vuosien aikana näissä asioissa käynyt monta eri SOTE-ostajaa. Asioita on harkittu. Kaikki on hylätty tai hyllytetty.

Ensin hylättiin Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän Pihlajalinna-konsernin yhteistyö. Sen seurauksena eivät muutkaan LLKY:n kunnat ulkoistaneet palvelujaan. Ei LLKY:stä voinut osaa irroittaa.

Sen jälkeen on ollut monta yksityistä ostajaehdokasta. Olemme kuulleet niitä kuntana ja seutukuntana, vastaanottaneet tarjouksia ja peruutuksia. Osa kansainvälisten sijoittajien suuryrityksiä.

Halukkaat ovat olleet kiinnostuneita Teuvan terveyskeskuksen kiinteistöistä, erityisesti tehostetun palvelun Henriikkakodista ja kuntoutusosastosta.

Nyt, jälkiviisaana ja monta uutista kuulleena, voin todeta: onneksi meidän päättäjien kantti on kestänyt. Kiinteistöt ovat yhä omia ja palvelun hoitaa pääasiassa LLKY tai asiakkaan oman valinnan mukaan palvelusetelillä myös yksityiset yritykset.

Kiinteistöistä saatu raha olisi toki helpottanut velkaisen kunnan kukkaroa, mutta kerran myytyä ei takaisin saa.

On huomattava, että ei yksityinen yritys mikään mörkö ole. Onkin erotettava yksityinen yrittäjä ja kansainvälinen sijoittaja.

Uskon, että varsinkin pienet hoiva-alan yrittäjät hoitavat asiat hyvin. Ongelmia näyttää pääasiassa olevan kasvottomissa kansainvälisten sijoittajien yrityksissä.

Ratkaisu parempaan on lisäkädet, tarkat ohjeet, valvonta ja reilut sanktiot toistuvista vilpeistä.

Teuvalla on jatkettava ”pää kylmänä oloa” ja pidettävä kiinteistöt omina, vanhustenhoito LLKY:ssä tai asiakkaan halutessa valinnanvapaudella palvelusetelillä yrityksiltä.

Onneksi kantti on kestänyt!