Kivijalkapalvelut Teuvalla muutoksessa!

Päivittäin kuulemme, että valtakunnallinen trendi Suomessa on kaupungistuminen. Tämä on totta ja se näkyy myös Teuvalla.

Katukuvassa on tyhjiä liikekiinteistöjä ja virastotaloja. Palveluntuottajat kertovat asiakasmäärien laskusta. Menemme  muutoksen valtavirrassa. Sitä emme voi kiistää.

Väestön keski-ikä nousee.  Tunnetusti yli 50-vuotiaat eivät kuluta samalla tavalla kuin lapsiperheet. Syntyvyys on myös Teuvalla laskenut  vuosittain 1990- luvun sadasta lapsesta viime vuoden 35:een.

Samaan aikaan digitalisaatio ja nettikauppa kasvavat erityisesti nuorten keskuudessa. Kaikilla nuoremmilla on älykännykkä taskussa, josta muutamalla napinpainalluksella voidaan tehdä vertailu tuotteista, tilata kotiovelle,  ilmaisella palautusoikeudella. Tämä näkyy myös  Teuvalla ostoskäyttäytymisessä. Emme pysty sitä pysäyttämään vaan se vain kiihtyy tekoälyn tullessa voimakkaammin arkeemme.

Voimmeko kuntana  tehdä mitään?

Kunta on yhdessä yrittäjien kanssa pohtinut näitä asioita useita kertoja. Tulevana maanantaina taas. On ollut useita  EU- ja Leader -kehittämishankkeita, joilla on yritetty parantaa yrittäjien toimintamahdollisuuksia ja aktivoida kuntalaisia.  Kuitenkin nähtävissä  on, että hankkeet  eivät enää innosta mukaan toimintaan.

Kunnan mahdollisuudet ovat rajalliset. Ehkä tuki paikallismainontaan erityisesti pienyrittäjille olisi mahdollista, mutta siinäkin tasapuolisuus on erityisen tärkeää. Myös yrittäjät voisivat harkita nettipalvelua kivijalkapalvelun rinnalle.

Eniten pystymme kuitenkin vaikuttamaan jokainen itse. Hankimmeko oman alueen palveluita? Jo kymppi teuvalaisilta talouksilta viikossa tekee miljoonan paikallisille yrityksille vuodessa. Siinä meillä jokaisella on peiliin katsomisen paikka.